Zpět na všechny články

Martincová po životním turnaji: Nikdy by mě nenapadlo, že bych se v Praze dostala do finále

18. července 2021

Svůj nejlepší turnaj v kariéře má za sebou Tereza Martincová. Tenistka, která teprve v dubnu pronikla do elitní světové stovky, se po skvělých týdnech na travnatých dvorcích dokázala velmi rychle aklimatizovat i na betonové kurty a na Livesport Prague Open pronikla do svého vůbec prvního finále na okruhu WTA. Porážka 2:6, 0:6 s Barborou Krejčíkovou je jedinou kaňkou na jinak fantastickém turnaji.

Už během turnajů na trávě prokazovala Martincová, že se nachází ve výtečné formě. Prošla do čtvrtfinále v Nottinghamu i silně obsazeném Birminghamu, a na Wimbledonu si zahrála vůbec první třeti kolo na grandslamu. Po přesunu do Prahy na své výkony navázala a až do finále pronikala turnajem bez ztráty setu.

Finále jí sice nevyšlo, ale radost z jinak velmi úspěšného turnaje jí vehnala slzy do očí při závěrečném ceremoniálu a proslovu k publiku, v němž děkovala všem, kteří ji podporovali a pomáhali v jejím rozvoji, díky němuž dokráčela až do svého premiérového finále.

Obrovskou radost měla i posléze na tiskové konferenci. „Nikdy by mě nenapadlo, že bych se konkrétně v Praze dostala do finále. I když to dnes nevyšlo, jsem za to moc ráda,“ usmívala se sympatická Češka, pro níž byl nedělní zápas prozatím vrcholem kariéry.

„Ale prohra s Bárou, která má společně s Bartyovou nejlepší formu na okruhu, není zase tak špatné,“ vzala rozdělení sil sportovně. Výsledek ji přesto mrzel, zejména kvůli nervozitě, která s prvním soubojem o titul přišla. „Na druhou stranu jsem se dnes vůbec necítila, bohužel moje první finále, asi se to stává.“  

„Ale klobouk dolů před Bárou, hrála neskutečně, k ničemu mě nepustila. Tenis je o maličkostech, pak se může stát, že i když jsou výměny vyrovnané, tak člověk to prostě nemůže uhrát na svou stranu. Asi mi dojde až za chvíli, co jsem tu dokázala. Jsem za to ráda,“ usmála se Martincová.

Začátek zápasu přitom neměla vůbec špatný. S Krejčíkovou držela v prvních hrách tempo, než přišel pátý gem, ve kterém náhle její soupeřka urvala první brejk.

„Vstup nebyl špatný, kdybych na něj navázala, možná by to vypadalo jinak. Ale Bára je na vlně, věří si za každého stavu. To dělá velké rozdíly. Poté mi utekla a já se nedokázala dostat zpátky do zápasu. Dovolím si říct, že asi ví, jak na mě. Nenechala mě hrát moji hru. Snažila se mě, nechci být sprostá, trochu rozes*at. To se jí povedlo,“ podotkla.

Do Prahy přijela nejen po dlouhé antukové, ale také intenzivní travnaté sezoně. Na beton si nakonec zvykla, byť přiznává, že měla zkraje turnaje problémy a nebyla se svými výkony příliš spokojená.

„Jsem ráda, že přechod nebyl zase tak hrozný. Začátek mi totiž přišel šílený. Jsem ráda, že jsem vůbec přežila úvodní duel. Myslím si, že jsem to zvládla tedy celkem dobře,“ uvedla česká hráčka.

Postup do prvního finále na okruhu WTA Martincovou velmi motivuje do další práce. Nejen, že si znovu vylepší žebříčkové maximum a bude nově na 67. místě světa, ale také doufá, že si souboj o turnajovou trofej brzy zopakuje. „Doufám, že co nejdříve,“ dodala bojovně.

Foto: TK SPARTA PRAHA/Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Autor: eSports